ВИНЯ ЕРРАСУРИС - ОТ НАЙ-ДОБРАТА ЗЕМЯ, НАЙ-ДОБРОТО ВИНО.

Чили е земята, на извисяващите се Анди, с мек Средиземноморски климат и чудесни вина. В най-добрите региони-производители на вина в Чили растат прекрасни плодове, и именно тук е мястото, където Винарна Ерасурис произвежда най-висококачествените чилийски вина, вече повече от 128 години.От тяхното пристигане в Чили, преди повече от два века, членовете на фамилията Еррасурис, играят важна роля в най-важните културни, социални и политически събития. Фамилията Еррасурис е дала на нацията 4 президента на републиката, двама архиепископи, и няколко дипломати, писатели и индустриалци. Всички те, мъже, които помагат за изграждането на страната и допринасят широко за развитието и престижа й.В допълнение към неуморното му посвещение на семейството и бизнеса, Дон Максимиано Еррасурис участвал активно в Чилийския публичен живот. Като млад мъж на 25, той участвал за пръви път в палатата на депутатите. Той бил избран за представител за 3 периода и помощник-сенатор на републиката за 9 години. Също така участвал активно като представител на чилийското правителство по дипломатически задачи в Съединените Щати и Великобритания. Във всеки случай, той показвал своето неумиращо обвързване със страната като подкрепя Чилийското правителство със собствените си финананси.Дон Максимиано Еррасурис основава винарна Еррасурис през 1870 в долината Аконкагуа, на 100 км северно от столицата Сантяго. Разбирайки, че тази долина с нейните хладни, дъждовни зими, горещи, сухи лета и леки тихоокеански бризове, е идеална за отглеждане на грозде, Дон Максимиано купува от най-добрите клонове във Франция и със сила и постоянство трансформира тази земя в световни класни лозя. Неговите добре организирани и поддържани лозя били считани за модел на висши лозарски техники, служещи като доказателство, че Максимиано Еррасурис бил предприемач, който можел да работи и с природата. Веднъж казал: „Лозите трябва да се третират като произведения на изкуството, тъй като техният живот се простира паралелно с човешкия. Лозата трябва да бъде изучавана, обгрижвана, и третирана като човек: не трябва да й се позволява да расте неориентирана, защото за да се отгледат подходящи плодове, не трябва да разпростира клоновете си напразно.”ЛОЗЯТА НА ЕРРАСУРИСДолината Аконкагуа има средиземноморски климат с топло лято, което се охлажда от бризовете на Тихия Океан и студеното му течение Хумболт. Това охлаждащо влияние създава дълъг период на растеж на плода и узряване - 2, 3 седмици по-късно от други чилийски винени региони. Късното узряване повишава аромата, наситеността и концентрацията на вината.Средния дъждовалеж в долината е 250 мм и е само през зимата. Това е една четвърт от дъждовалежа в Бордо, допринасящ основно за по-висока концентрация на вината. Този недостиг на валежи помага на лозарите да контролират както размера на плодовете, така и да поддържат узряването. Тъй като въздухът е сух и топъл, гъбичните болести са непознати в долината Аконкагуа. Това позволява да имат чиста, природосъобразна реколта.
Напояването е съществено за лозарската продукция в региона на Аконкагуа. Еррасурис са благословени с невероятната подкрепа на топящите се снегове от Андите, които се вливат в реките, тази вода се отклонява за напоителни канали, които ограждат долината, водейки ги където има нужда. Капково-напоителната система след това доставя водата до основата на лозите.
Почвата на долината е разнообразна и комплексна; коритото на реката е каменисто, заради натрупването на камъни, носени от ледниците на Андите. В полите на планината почвата е гранитна, с високо съдържание на чакъл и пясък, докато етажите на долината са с наситено глинено съдържание.