ШАМПАНСКО TAITTIGER

ЗА ИЗБАТА www.taittinger.com
ИСТОРИЯ
Тетанже /Taittinger/ e една от последните независими големи Къщи за Шампанско, притежавана и активно управлявана от фамилията, изписана върху етикета. Семейството е пазител на стила, качеството и почтеността на Тетанже. Тайната на техните страхотни шампански се крие във високата пропорция шардоне, използвана при блендиране на виното, което, в региона на Шампан е ключът към създаването на шампанско с изключителен елеганс и финес.
В допълнение, чрез собствеността си от 288 хектара лозя /един от най-големите собственици в Шампан/, Тетанже гарантира безупречен подпис за шампанските си, признати в целият свят с тяхното постоянно качество.
Тяхното емблематично кюве Taittinger Brut Reserve NV е бленд от над 35 различни лозя и включва 40 % шардоне. Тази висока пропорция на използвано шардоне рядко се предлага в нон-винтидж шампански.
Една от поговорките на Тетанже гласи, че: „Ще опознаете душата на нашата Къща чрез качеството и характера на нашите шампански“.Заповядайте в това място в Реймс, където историята на Франция среща историята на шампанското. Разходете се в градините Marquetterie /Маркитюри/, където са написани книги, от където се диктуват множество известни битки и където Taittinger дава основата на едно необикновено вино.
През 1914 година, Пиер Тетанже е млад кавалерийски офицер в Първата световна война. Разпределен е към частите на ген. Кастелно, под командването на маршал Жофр, който настанява щабквартирата си в Шато де ла Маркитюри на 3 километра от гр. Еперне, близо до р. Марна.
Пленен от прекрасната сграда от 18-ти век, Тетанже е твърдо решен да я купи, ако някой ден му се удаде тази възможност, както и се случва по-късно.
Лозята на Шато де ла Маркитюри са били вече много известни още преди да бъдат купени от Тетанже. От 1326 те се стопанисват от бенедиктински монаси от ордена Saint-Pierre aux Monts (Сен-Пиер-О-Мон), чието абатство се намира на няколко километра нагоре по течението на Марна в гр. Шалон. Обработването на лозя по склоновете на Пиери е основно средство за препитание на монасите от ордена. Те построяват изба насред насажденията, където по късно монахът Жан Удар провежда свои експерименти със природата на шумящите вина. Лозята на Ла Маркитюри (Маркитюри - Инкрустация върху дърво, мозайка), засадени с традиционните за Шампан бели и черни сортове грозде, са получили наименованието си от приликата по време на гроздобер с подобни на шахматни квадрати от тъмно и светло дърво, познати в дърводелството като „маркетри”. След като старата изба с времето се разрушава, на нейно място през 1750г. е построено имение на Луи XV, който е наречено Ла Маркитюри, по името на лозовите полета.
Около 1770г. , Шато де ла Маркитюри става собственост на кмета на Пиери, г-н Казот, на чийто вечерни събирания често присъстват изтъкнати за времето писатели и политици. Френската Революция лишава Казот от правата му над имението - той е екзекутиран на гилотина през 1793, а Шато де ла Маркитюри става държавна собственост.
През 1932г, Пиер Тетанже осъществява обещанието си и купува шатото и лозовите насаждения. Предходната година, 1931, той се сдобива с една от най-уважаваните фирма за шампанско Forest-Fourneaux (Форе – Форно).
Основана през 1734 г., тя е и третата най-стара изба за шампанско по онова време. Той започва да преустройва и разширява фирмата, като увеличава лозовите насаждения в някои от най-добрите производствени региони на Шампан.
Днес Къщата за шампанско Тетанже притежава приблизително 3000 декара лозя, сред които са и парцели в селища, оценени като 100% качествени /Гран Крю/за отглеждане на лозя за шампанско като Краман и Авиз в Ко’т де Блан (Côte des Blancs), както и Бузи, Маи, Омбоне и Верзене в Монтан де Реймс (Montagne de Reims). Тетанже е една от трите фирми с най-много имоти в областта Шампан, а най-важните участъци - масивите с Шардоне, са физически израз на философията и стила на Тетанже.
Идеите на Пиер Тетанже, макар и доста дръзки за времето си, доказват, че той е бил далновиден човек, далеч надминал времето си. Изискан и уважаван гастроном, той е сред онези, които в годините между двете световни войни предусещат променящите се обществени вкусове и предпочитания в кухнята, в посока различна от сложните и често тежки начини за приготвяне на храна, които дълго доминират класическото кулинарно изкуство. Еволюцията започва своето развитие въз основа на две основни понятия – лекота и натуралност.
С времето тези напълно съвместими идеи се оказват дори по-подходящи отколкото се предвижда, за един здравословен начин на живот и
все по-изтънчен обществен вкус, който изисква качествата на най-добрите натурални съставки да бъдат деликатно подчертани, а не прикрити от тези, които ги приготвят. Пиер Тетанже преценява, че е време за еволюция и в понятието за Шампанско. Икономическите условия по онова време действат като катализатор за тези промени. Огромни области лозя са унищожени по време на войната и трябва да се засадят отново. Временно е нарушен износа към основи пазари от миналото: към САЩ, заради сухия режим, към Германия, която е под икономическото бреме на репарациите и Русия, заради Революцията. Пиер Тетанже вижда възможност да промени вкусовете на традиционно мислещите клиенти, които одобряват само старите, "Belle-Epoque" (хубавото време) типове шампанско и се възползва от тази възможност. Той се обзалага, че пазара ще се обърне от тежко дозираните, сладки пенливи вина към натурални, елегантни вина, които сами говорят за произхода си, точно както ще бъдат отхвърлени и тежките, втръсващи сосове и заменени с естествени и чисти храни. Винопроизводството на Пиер Тетанже е пропито със същата философия, която го вдъхновява и в кулинарията.
Той създава стандарт за лекота и изтънченост, който се превръща в запазена марка на стила Тетанже. Заедно с легендарния главен технолог Роже Леник, той създава най-строгия критерий за качеството на вината Тетанже. При купажиране се използват само висококачествени, стари пенливи вина, а не ликьори и подсилени вина. Тетанже специализира в производството на напълно сухо, брут шампанско. Стреми към създаване на безупречни вина от най-високо качество, които се правят единствено от екстракцията при деликатното първо пресоване на плодовете. Той достига до пълното олицетворение на изящество и елегантност, благодарение на това, че използва сравнително висок процент Шардоне, което е най-скъпия от сортовете грозде в Шампан. Най-съвършеният израз на стила Тетанже е шампанското Комт де Шампан Блан де Блан - шампанско "tête de cuvée”, с екстра качество, произведено само от Шардоне.ЕДНО ЛЕГЕНДАРНО КЮВЕ
През 1048 г., Тибо I, благородник от графство Бри, завзема малка крепост наречена Provins (Провен/Провинс) близо до днешен Реймс. Тази крепост става първата резиденция на Графовете на Шампан, които под управлението на Тибо I и неговите наследници установяват контрол над провинции, тогава познати като Шампан и Бри, които управлявали като заместници на краля.
Тибо I създава приорат Saint Ayuel (Свети Аюел) в подножието на крепостта, за бенедиктинските монаси дошли от Троа. Около 1090 при управлението на Тибо II, около манастира започват да се провеждат панаири на шампанското всеки май и септември.
С нарастване на популярността на панаирите, търговци от цяла Европа пристигат в Provins и подпомагат развитието на отрасъла и носят разцвет и
благоденствие.
Тибо IV е роден през 1201 г. и е син на Тибо III и Бланш Наварска. Правото му за престола е оспорено от неговата братовчедка Аликс, кралица на Кипър, която е дъщеря на по-големия брат на Тибо III – Хенри II. Спорът е разрешен в полза на Тибо, но само при условие, че той плати огромна сума пари еднократно и ежегодна рента на Аликс. Заради тежкото финансово състояние в което се намира, Тибо е неспособен да реши проблема с братовчедка си.
Крал Луи IX му предлага да плати вместо него, като в замяна иска да получи графствата Блоа, Шартър и Сансер. Тибо няма друг избор освен да се съгласи. През 1234 г. умира чичото на Тибо – Санчо Силни, крал на Навара, който не оставя наследници и затова Тибо IV става крал на Навара и наследява значително богатство. Той се опитва да откупи от Луи IX графствата, които му дава в замяна по-рано, но кралят отказва. След отказа, Тибо започва да съставя план за нападение, но Луи мобилизира войските си срещу Тибо, преди той да има възможност да отвърне. За да предотврати завладяването на всичките му територии, Тибо моли Папа Григорий IV да се намеси. Григорий IV принуждава Луи да сключи мир с Тибо, който в замяна на това заминава на Кръстоносен поход в Ориента през 1239 г. Докато го няма папата гарантира сигурността на владенията му. Кръстоносният поход на Тибо продължава две години и завършва с поражението му в Битката при Газа през 1241 г. Той се връща в Шампан през Кипър, с намерението да се помири с кралица Аликс.
Щастливият резултат от срещата им е подаръкът, който Аликс му прави на раздяла – алена роза и младо лозово растение.
Розата ще се превърне в червената роза на Ланкастър, която се изправя срещу бялата роза на Йорк - кървавият символ на Войната на розите.
Лозата е сорта Шардоне, което Тибо засажда по склоновете на Шампан, където то вирее и до днес.
Ако лозата Шардоне е безсмъртното наследство на Тибо IV, то някой от другите му завещани богатства издържат вече почти 8 века. Величествения дворец на Графовете на Шампан, завършен под негово покровителство около 1230 г., днес е собственост на Шампанско Тетанже и остава една от най-поразителните сгради в старата част на Реймс. Печатът на Тибо, който носи надписа „Печат на Тибо. Пфалцграф на Шампан и Бри” е точно пресъздаден на етикета на всяка бутилка шампанско Тетанже.
Също в негова чест двете най-престижни реколти на Тетанже са кръстени Комт де Шампан Блан де Блан и Комт де Шампан Розе.LА MARQUETTERIEПостроено в малко провинциално местенце, през 1734 година, в изчистения стил на Луи XV, шатото Lа Marquetterie е прилепнало за склона на хълм, засаден с лози, издигайки се над селото Пиери на запад.
От XVIII век насам, Lа Marquetterie е етикет за френския стил. С тържествеността на времето, насладата от ума взима предимство пред тази от плътта, това е време на поезия, театър, елегантност и създаване на история.
Също така Шато Lа Marquetterie от 1760 година до Френската революция е било дом на знаменития Cazotte, майстор на фантастичната литература от XVIII век. По време на гроздобер, Cazotte събира там някои от най–известните писатели за периода като Voltaire (Волтер) и Chenier.
Lа Marquetterie става щаб на Маршал Жофр по време на Великата Война. Маршалът е придружаван от млад кавалерийски офицер, който се влюбва в полята около шатото и си обещава един ден да се върне и да го направи своя собственост. Името му е Пиер Тетанже и му отнема 20 години, за да осъществи мечтата си.
През 1934, двеста години след като е построено, шатото Lа Marquetterie става собственост на фамилията Taittinger, което ознаменува началото на едно искрящо бъдеще.THE SAINT NICAISE CHALK MINESТова не са просто изби – те представляват едно истинско пътуване назад във времето. Произхождащи от Галийско-Римлянският период и изкопани през IV век, тези варовити ями през времето са използвани за добиване на варовикови плочи, а по-късно за убежище на преследвани християни, след което, 900 години по-късно стават крипта на абатството Saint Nicaise.
Конструкцията на новата базилика на църквата Saint Nicaise започва през 1211 година. Оригиналните тогава ями са видоизменени в редица галерии, свързани изби, крипти и куполи, за съхранението на вината шампанско, с които там бенедиктианците търгували. По-късно базиликата станала място за поклонение на знаменити посетители, включително през 1717 руския цар Петър Велики. Избата, издълбана от монаси през XIII век, сега съхранява скъпоценната царска корона на шампанското Taittinger, the Comtes de Champagne Blanc de Blancs Cuvee, формата на което е по подобие на монашеските шишета, дълбоко пазени по време на Революцията.
Милионите бутилки завещани в това наследство търпеливо чакат времето, в което ще се събудят напълно узрели за консумация. Разрушена по времето на Френската Революция, остава само криптата на абатството.
Непокътнатите й куполи всяка година събират около 75 000 посетители, които не спират да се удивяват на тази частица от един от най-добрите представители на готичния стил на региона Champagne.712 АКРА ЗЕМЯ
Поставени от край до край, лозята на Taittinger покриват 1790 мили, една доста дълга разходка. Но това за Винсън Колар, Директор на лозята на Taittinger , е нещо регулярно. Със своите 35 % шардоне, 50 % Пино Ноар и 15 % Пино Мьоние, лозята перфектно отразяват стила на Taittinger. Разположение в основните винопроизводствени региони на Шампан, те покриват 712 акра, гладко разгърнати върху 34 различни Крюс, сред най-добрите апелации.ШАРДОНЕ?
Много повече от просто сорт; това е подпис!
Сортът шардоне, познат като благороден сорт, дължи репутацията си на обожавания бленд от финес и лекота, с които то удостоява виното. Неговите зърна са златни и лъскави и е едно от най-цененото и превъзходно в Шампан. От него произлизат извънредно елегантни вина със силен ароматичен потенциал, казват, че е женствено, меко и деликатно. Ароматите му на ванилия, восък и лайм пленяват и намекът на препечен бриош очарова. Шардонето е основата на вината от Мезон Тетанже и техният стил. То е техният уникален и оригинален подпис.СЛЕД ТОЛКОВА МЕСЕЦИ И ГОДИНИ НА МЪЛЧАНИЕ, РЕКОЛТИТЕ ИМАТ ДОСТА ДА НИ РАЗКАЖАТ. НЕКА ДА ГИ ЧУЕМ...Нека да чуем елегантността на Taittinger Brut Reserva:
"Отглеждането на голямо нон-винтидж шампанско, е повече от задължение за мен и моето семейство, то е чест", казва Пиер-Емануел Тетанже
Тетанже Брут Резерва NV е плод на постоянство, стабилност и елегантност. Леко вино, направено от Шардоне и Пино Ноар от над 35 Вилажа и от гроздобери от различни години, от перфектно узряло грозде. Година след година, то остава забележително стабилно и ни подарява наградата от неговата учудваща хармония. Поради всички тези причини, Тетанже се е превърнал в един от великите брандове Шампански в света.Да чуем женствеността на Taittinger Prestige Rose:
Това кюве се отличава най-напред със своята интензивност, трептящ цвят, разкриващ секретите на тази композиция: блендирано розе от 15 % червено вино от сорта Пино Ноар от Montagne de Reims е прибавено към финалният бленд, направен от 30 % Шардоне. Букетът е интензивен и експресивен, белязан от свежи червени плодове. На вкус притежава изтънчен баланс между плътно тяло и гладкост. Забележително е със своята жизненост и изтънченост. Опитайте го. Четири думи персонифицират виното: живо, плодово, свежо, енергично.И индивидуалността на Taittinger Brut Vintage:
Това е един равностоен бленд от Шардоне и Пино Ноар. Вино, изключително от първа преса, на което се дава дълъг период на отлежаване в избата. Винаги е представително за реколтата, то комбинира ароматичният финес с комплексните плодови нотки. Букетът е микс от аромати: хляб и свежи бели плодове. Вкусът е винаги интензивен, отразявайки неговата изтънчена персоналност. За Шампан е традиция, че Винтидж Шампанските принадлежат и са предназначени за ценителите.Чуйте музиката на Шампан: Taittinger Prelude Grands CrusБленд от 50 % Шардоне и 50 % Пино Ноар, коитo Taittinger селектират ексклузивно от Гран Крю парцелите. Направено само от първа преса, композицията резултира в в перфектен баланс между жизнеността и минералността на плодовете Шардоне, и силата и ароматната експресия на плодовете Пино Ноар. Отлежаващо над 5 години в избата, то разкрива забележителна свежест.Taittinger Nocturne Sec:
Направено от бленд между 40 % Шардоне и 60 % Пино Ноар и Мьоние, от 35 парцела, от гроздобери от различни години и само напълно узрели. Неговият специален досаж, който е два пъти повече от този на Brut Reserva, и бавното отлежаване в избата, предава заобленост и изтънченост, така необходими за "Шампанско за вечерта".Taittinger Les Folies de la Marquetterie Brut:
Първото Шампанско от single vineyard лозе в историята на Taittinger, Folies de la Marquetterie е бленд от 45 % Шардоне и 55 % Пино Ноар. От грозде, събирано от лозята, обграждащи Шато де ла Маркитюри, регионалният дом на семейство Тетанже. Само сок от първа преса е селектиран, което лимитира бутилките, които ще се произведат. Някои партиди се винифицират в дъбови бъчви за допълнителна дълбочина и комплексност. Пълнота и хармония са чертите, които отличават това мощно, добре заоблено вино.СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ НА СЕМЕЙСТВО ТЕТАНЖЕ
Доскоро семейство Тетанже е начело на група от фирми, произвеждащи луксозни стоки, които са под ръководството на „Сосиете дю Лувър " - холдингова компания, в която всеки от 38-те члена на семейството притежава дял. През 2005 г. обаче, холдингът е продаден на Starwood Capital - американска инвестиционна компания, която по-вероятно е привлечена от хотелите, отколкото от избата за шампанско. В резултат на това Тетанже става американска собственост, но има основание да се смята, че къщата за шампанско скоро ще се върне отново на пазара, тъй като Starwood Capital разпокъсва групата от компании. Това наистина се случва. В крайна сметка Тетанже е откупена от Пиер-Еманюел Тетанже, внук на основателя на избата в партньорство с френската банка Креди Агриол. Тази сделка, на стойност от 660 млн. евро, изважда още седем други оферти на масата, но най-вече връща винарската къща отново във френска собственост, както и под влиянието на самото семейство Тетанже. Сделката обаче ражда и обвинения за френския икономически патриотизъм и по-специално от индийската преса, която без съмнение ще предпочите Тетанже да бе продадена на „UB“ - индийски консорциум за напитки, които са сред неуспелите участници в търга. Неразколебани от подобна критика, и с очевидна решимост да си възвърнат контрола над семейния бизнес, в началото на 2007 г. семейство Тетанже закупува наведнъж 37% от дяла на Креди Агрикол, оставяйки банката само с 20%. Също така беше съобщено, че Тетанже продължават да търсят дялове за изкупуване.