ИЗБАТА ELIAS MORA, Испания.

Открита през 2000 година, избата Елиас Мора е създадена от млад екип, с ясното съзнание да следват пътеката, която ги води да бъдат сред най-добрите модели на традиционното винопроизводство в Испания. Това единствено може да бъде постигнато чрез дълбоко познание на родните лозя и традицията по обработването им, както и мъдростта на праотците им. Всичко това кара екипът на избата да призвежда добре балансирани вина, които в същото време са и елегантни и комплексни с отлично качество и осигуряват добро отлежаване.
Рядко в този свят съществуват перфектни неща, но от Елиас Мора правят най-доброто което могат, за да покажат старанието си, вложено във всяка чаша вино. Стараят се във всяко от техните вина да вмъкнат стремежа и компетентността си, като се надяват да окажат влияние както необичайният им лимат, така и ясното синьо небе, и хилядолетното наследство на река Дуердо.ПОЧВИРазположени между реките Дуердо и Хорния, лозята първоначално принадлежат на мъж, на име Елиас Мора и оттук идва името на вината. Почвата е съставена от едри камъни, постлани над легло от много стар варовик, което е с ниско органично съдържание. Крайно континенталният климат заедно с валежите (400 мм) подобряват качеството на сорта Тинта де Торо, който е идеално разположен на този терен, славещ се със стотици години винопроизводство.ЛОЗЯТАФилоксерата не е повлияла на сорта Тинта де Торо в региона, така че лозята са автентични, без използвани американски корени. Това, в добавка към климатичните условия, резултира в ниски добиви, фактор който е като цяло желателен, за да се постигнат вина от високо качество. Това също позволява да се оцени разликата между една реколта и друга.ВИНАРНАТАОт Дос Викториас се борят да сродят миналото с настоящето, в този смисъл комбинират цялото познание от предишните поколения с най-доброто от съвременната технология и всичко което тя съдържа.
За да обобщят, тяхната философия може добре да се опише така: винарна в сърцето на лозята и бъчви в сърцето на виното. Разбират, че всеки аспект от винопроизводството, от лозето до бутилката, комбиниран с реколтата, е резултат от това как са управлявали съответната година.