ВИДОВЕ БОЖОЛЕ

Божоле(Beaujolais)Вината Божоле могат да бъдат „някъде” от Божоле, основно от лозята в южните региони. Вината Божоле са с буйни, плодови аромати, и са създадени за споделяне и целогодишно удоволствие, независимо от сезона. Принципа за избирането на верният момент за консумация на базовото Божоле е най-добре веднага след като се появи на пазара, до една година от годината означена на етикета.Божоле-Вилаж(Beaujolais-Villages)Тези вилажи произвеждат по-висококачествени вина от тези на Божоле и това качество е запазено през годините. Тук гроздето идва от определени селища в района на Божоле (38 на брой). Препоръчва се да се пият до 2 години от датата на реколтата, обозначена на етикета.Божоле Крю (Cru Beaujolais)От Вилажите, които образуват Божоле Вилаж, 10 са признати и избрани да бъдат най-добрите.Тези 10 световно класни вина са на изключително добри цени. Отглеждани на стръмните южни склонове на региона, получените вина са гъсти и с много драматични аромати. Те могат да отлежават продължително време, от 3-7 години, тъй като имат плътна структура и танини.
10-те Крю Божолета са си спечелили някои от най–емоционално наситените имена във винения лексикон:
Фльори, Жулиенас, Мулан а Ван, Ширублес, Брюи, Коте де Брюи, Рение, Моргон, Шенас и Сейнт Амур. Вино, което е направено от лозята от някоето то тези 10 вилажа се нарича Кру Божоле, и АОС етикетът ще показва името на вилажа.
Божоле Жулиенас
Жулиенас използва силата си с леко докосване. Това наситено рубинено червено вино притежава истински гръбнак,
но и нотки на праскови и цветни ливади.Божоле Фльори
Не само претендент за най-красиво име сред вината, Фльори е точно това, което пише на бутилката – красиво, нежно вино,
което винаги носи невероятен флорален аромат.Божоле Ширублес
Някои казват, че това е прототип на Божоле. Със сигурност географски разположено е на най–високо място. Леки и истински освежаващи с ароматите си на виолетки и лилии от местността.Божле Мулан а Ван
От всички вина, произвеждани в региона Божоле, Мулан а Ван се очаква да се усеща най-дълго и на вкус е най–конценрирано.
Необичайно за региона, Мулан а Ван е известно да е все още освежаващо след 5 – 6 години отлежаване.Божоле МоргонВината, произвеждани в Моргон са измежду най-наситените и структурирани Божолета и затова едно от най-подходящите
за отлежаване. Защото местната почва е толкова подходяща за плодовете за плътно тяло, дълбоко червено, богато и наситено.Божоле ШенасШенас е най–малката област от Бужоле Крю. Тази област на древни дъбови гори изглежда дава на това вино почти дървени аромати с цветови нотки и кадифена структура.Божоле БрюиНай-големите лозя за Бужоле Крус са разположени по фланговете на волканичната планина Брюи.
Областта произвежда някои от най плътните вина Божоле – дълбоки, рубинено червени и изпълнени с плодови аромати. Симетрично плодово вино.Божоле Кот де БрюиКакто предполага името (означава склон), лозята Кот де Брюи са разположени на гранитни склонове на Планината Брюи. Прекрасно дълбоко пурпурно на цвят, можете наистина да усетите сорта му.Божоле РениеРение се присъединява към останалите 9 Крю области през 1988. То може да е новодошлото, но винопроизводителите не са наивници. Те добавят ловка структура на младо към виолетово вино, с дъх на червени стафиди в черешово червено вино.Божоле Сейнт АмурИма много митове за произхода на името Сейнт Амур. Това, за което няма съмнение е ароматността, изтънчения произход, рубинено – червения цвят с аромати на кирш и билки.