ЖОРЖ ДЮБОФ

Жорж Дюбоф е роден в една от най старите винопризвеждащи фамилии в региона, като неговите предци са култивирали лозя още през 18 век.Жорж Дюбоф е роден през 1933 година в Шайнтре, селце в региона на Poully Fuise. На 5 годишна възраст той вече взима участие в първата си реколта. На деветнадесет години той изоставя обучението си с оглед да се развива изцяло в семейния бизнес. Той продава вината, които лично е бутилирал като излиза и обикаля всички ресторанти в квартала.Като резултат от този успех с вината той изобретява професията „производител бутилиране” от вкъщи и създава група производители, наречени „ L’Ecrin Maconnais Beaujolais”.За Жорж Дюбоф бутилирането е уникална техника. Необходимо е да се действа нежно, да се започне работата по определено време и в напълно хигиенизирана обстановка. Бутилирането е работа, която е също толкова чувствена, колкото и тази по отглеждането на гроздето. Изисква се стриктност, прецизност, хигиена, подход. Най-деликатната операция при бутилирането е запазването на великия шедьовър докато се затвори като резултат от години труд. Цялата работа на винопроизводителя се въплащава във виното, което той ни поверявя за финалния акт.Следва бракът му с Роланде, както и раждането на двете му деца Фабиен и Франк. На 23ти Септември 1964 фирмата „Les Vins Georges Duboeuf” е основана. От самото начало той изгражда репутацията си във висококачествени ресторанти и по този начин вината му спечалват одобрението на великите готвачи Georges Blanc и Pol Bocuse.
Първият път, в който на вината е отдадена истинска почит е по случай Световното изложение в Монреал 1968, когато Реймънд Оливър моли Жорж Дюбьоф да представя със своите вина френския павилион. Това е мигът, в който започва международната слава на тези вина.Швейцарците идват първи, последвани от германците, датчаните, белгийците и англичаните. Той излиза на пазара Божоле чрез света и отбелязва ”Нашата страст към виното е пръво да се опитаме да го разберем, после да го обичаме и да го ценим. Нашата професия е да поканим възможно най-много хора да споделят радостта ни от това, което вършим и в същото време да им обясним ролята на магията на виното, символ на мечтата, донасящо настроение на чувственост, поетичност и романтизъм. Божолето е „марихуаната за щастливите хора”. Уважение към качеството, към традицията, уважение към непокътнатостта на виното, това са ключовите думи за успеха ни.”.Вината на Жорж Дюбоф скоро след това покоряват американския, канадския, японския пазар, както и този на далечния изток и африканския. Бранда в момента може да се открие в повече от 140 страни. През 1979 г. Жорж Дюбоф открива магазин в Париж.
Бъдещето на фирмата е осигурено с официалното присъединяване на сина на Жорж Дюбьоф Франк през Октомври 1983.
В момента за компанията работят 110 човека.Двама от енолозите са синове на винопроизводители в Божоле. Гай Марион от 1966 и Даниел Пойет от 1974 анализират, контролират и опитват безотказно. Те предлагат сътрудничеството си на винопроизводителите по време на брането. Разновидностите от вина, предлагани от Дюбоф включват вина от регионите: Божоле, Макон, Кот дю Рон, различни трапезни вина.
Атрактивното бутилиране и флоралните етикети,които се използват са негова иновация в тази ниша. Етикетите в частност имат огромен успех сред потребителите и се намират навсякъде по света.Жорж Дюбоф има договори с 400 винопроизводителя и работи съвместно с 13 изби. Въпреки че винопроизводителите се избират според репутацията им за произвеждането на качествени вина, високите стандарти на Дюбоф изискват той да налага технически контрол на лозята и винификацията.Всички вина са така анализирани и дегустирани многократно преди да се вземе финалното решение. „Ако всички винопроизводители произвеждаха едно и също вино, тогава нашата задача щеше да е лесна. Но не е така и нашата първа работа е в последващите два месеца след гроздобера, да опитаме стотици смесици, за да сме сигурни, че използваме само най–добрите, и те обикновено са между 10 – 15 % от всички. Комбинацията от многобройните дегустации и анализи в лабораторията ни, ни позволява със сигурност да направим верния избор, за вашето удоволствие и нашата удовлетвореност.”.
Жорж Дюбоф не само е убеден в търсенето на качествени вина, но също и на ароматни, плодови, свежи, елегантни, деликатни, вкусни, приятни” ......всичко,което хората харесват в Божоле. Жорж Дюбоф е разбрал отдавна, че силата на Божолето е в неговата персоналност.Поради тази причина Божолето от Жорж Дюбоф изпъква във винените листи на ресторантите три звезди Мишлен като Paul Bocuse и Georges Blanc, както и гурме магазините като Lafayette Gourmet, които му имат пълно доверие. Един от основните американски ежедневници пише: „Ако има име в Божоле синоним на сигурност и качество, със сигурност то е това на Жорж Дюбоф.”.
Дюбоф е най-големият производител в региона Божоле, и често бива наричан Кралят на Божолето, заради огромното влияние върху пазара и заради агресивният му международен маркетингов подход. Постоянство в производството на добри вина, които винаги са една изгодна покупка. Неговият стил е по-жив и по-плодов в сравнение с божолетата на други имена.